Kenniskring ‘PSA aanpakken bij de bron’

Bent u werkgever, werknemer, onderzoeker, arboprofessional of beleidsmaker? En wilt u meer weten over het voorkomen en bestrijden van psychosociale arbeidsklachten, zoals werkstress en burn-outklachten? Meld u dan aan voor de bijeenkomst van de Kenniskring Psychosociale Arbeidsbelasting op maandag 25 november 2024: PSA aanpakken bij de bron. Psychosociale arbeidsklachten vormen een grote maatschappelijke uitdaging. Tijdens de bijeenkomst hoor je meer over recent onderzoek en kun je in contact komen met andere professionals om ervaring en kennis uit te wisselen.
 
De kenniskring wordt georganiseerd door TNO en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De bijeenkomst is gratis en vindt plaats van 13.00u tot 17.30u bij ECC in Leiden.
 

Programma 25 november

  • Inloop met koffie en thee (13.00 – 13.30)
  • Welkom en plenaire presentatie (13.30 – 14.15)

In het plenaire gedeelte zal Christiaan Vinkers, psychiater en hoogleraar stress en veerkracht aan het Amsterdam UMC, spreken over wat stress nu precies is, of het daadwerkelijk toeneemt en hoe we er meer grip op kunnen krijgen. Daarnaast zal Vinkers ook de mogelijkheden van de bronaanpak van stress bespreken.

  • Workshops (14.15-15.15)

U kunt deelnemen aan één van de volgende workshops.

  1. DESTRESS: een unieke samenwerking tussen topwetenschappers, publieke organisaties en bedrijven met als doel stress vroegtijdig te signaleren en het gesprek tussen werknemers en werkgever te bevorderen. Tijdens deze workshop wordt dit onderzoek toegelicht door het AmsterdamUMC.
  2. Een systeemaanpak is cruciaal voor welbevinden: Waarom is het zo ontzettend moeilijk om een burn-out en PSA-klachten op het werk te voorkomen? Het probleem is hardnekkig en complex. Tijdens de workshop vertelt Heleen Wortelboer over het systeem onderzoek binnen Innovation in Workplace Wellbeing, waarin we onderzoeken: Hoe komen we tot nieuwe inzichten wat werkt voor wie en waar om welbevinden op het werk te behouden, om daarmee tijdig problemen te voorkomen? We zien in de data een subgroep die steeds lager scoort op weerbaarheid. Welk advies kunnen we hen geven om dit om te draaien? In deze sessie gaan we hierover met elkaar in gesprek.
  3. Eerste 1000 werkdagen: Werkdruk, verzuim en burn-outklachten nemen toe onder de jongere populatie. De match tussen de behoefte van jonge medewerkers en de realiteit van het werkveld blijkt onvoldoende terwijl de krappe arbeidsmarkt ervoor zorgt dat werkgevers juist een duurzame relatie met nieuwe werknemers willen. Tijdens de workshop vertelt Janika Thielecke over het TNO onderzoek naar de eerste 1000 werkdagen. Door al naar nieuwe medewerkers te kijken vanaf het punt dat ze nog op school zitten tot de eerste twee werkjaren kunnen we wellicht dit probleem aanpakken bij de bron en deze groep beter laten landen op het werk. Hoe zorg je voor een passende onboarding en een offboarding? In deze sessie gaan we hierover met elkaar in gesprek. Wat kunnen we van elkaar leren?
  4. Workshop over toepassing in de praktijk bij een werkgever GROBA: Vorig jaar heeft GROBA, pionier in de ontwikkeling en productie van machines voor de kaasverwerkende industrie, een project uitgevoerd om mentale vitaliteit en veerkracht te verbeteren. Hiervoor hebben ze samen met adviesorganisatie JECKX een 7 stappenplan doorlopen. Tijdens deze workshop vertellen zij hier samen over.  
  • Pauze (15.15-15.45)
  • Panelgesprek (15.45-16.45)

Een panelgesprek waarin een werkgever, een arboprofessional en een verzekeraar met elkaar en met het publiek in gesprek gaan over strategieën om PSA bij de bron aan te pakken.

  • Borrel (16.45-17.30)

Praktische informatie

Datum: maandag 25 november van 13.00u tot 17.30u.

Locatie: ECC Leiden, Adres: Haagse Schouwweg 10, 2332 KG Leiden

Aanmelden: meldt u uiterlijk vóór maandag 10 november aan door een e-mail te sturen naar kenniskringpsa@tno.nl. Geef hierbij s.v.p. uw contactgegevens en eventueel uw functie en organisatie aan.

Uitnodiging verspreiden: u kunt deze uitnodiging binnen uw netwerk verspreiden onder andere geïnteresseerden.

Kosten: deelname (inclusief borrel) is kosteloos.

Capaciteit: de bijeenkomst is toegankelijk voor maximaal 100 deelnemers. Mocht de aanmeldcapaciteit worden overschreden, dan hanteren wij een reservelijst.

Foto’s en/of video: er worden op de dag zelf video en/of foto opnames gemaakt voor een beeldverslag. Dat beeldverslag komt op onze TNO website en wordt naar de deelnemers verstuurd. Mocht u niet herkenbaar in beeld willen meld dit ons tijdens de registratie aan de registratiebalie.

We hopen u te zien op 25 november!