Hoe pak je PSA aan bij de bron?
Maandag 26 november 2024 vond de zesde bijeenkomst plaats van de kenniskring psychosociale arbeidsbelasting met als thema ‘PSA aanpakken bij de bron’. De bijeenkomst werd geopend met een plenaire lezing door Christiaan Vinkers, psychiater en hoogleraar stress en veerkracht aan het Amsterdam UMC. Christiaan nam de deelnemers mee in drie onderwerpen:
- Wat is stress? Stress bestaat al sinds de 17e eeuw en hoort bij het leven. Ieder mens heeft een uniek stressprofiel. Dat deels bepaald wordt door de genen, de werkomgeving, de persoonlijke omgeving, psychologie en biologie. Daarom is het van belang bij psychisch ziekteverzuim en stress breder te kijken dan naar 1 factor.
- Waarom is burn-out zo ongrijpbaar? Het is een breed begrip zonder gouden standaard. Er is sprake van serieuze klachten maar burn-outklachten hoeven niet direct een burn-out te betekenen. Daarnaast is er online een woud van interventies beschikbaar, waarvan de effectiviteit onduidelijk is. Dit maakt het vinden van een goede behandeling lastig.
- Hoe kunnen we psychisch ziekteverzuim verminderen? Belangrijk is om het gehele ecosysteem te betrekken en een integrale aanpak te hebben waarbij alle betrokken behandelaars zoals huisarts, GGZ en bedrijfsarts eerder samenkomen. Voor een werkgever is het belangrijk om scherp te hebben: Welke visie heb je, hoe geef je leiding en hoe kun je tijdig rode vlaggen signaleren?
Tenslotte vertelde Christiaan over het DESTRESS programma dat recent is gestart. Een groot programma over een integrale aanpak, waarin het faciliteren van een veilige dialoog en pro-actieve en vroege detectie van stresssignalen centraal staat. Wil je meer informatie over DESTRESS of je aanmelden voor de nieuwsbrief? Ga naar DESTRESS.
Na het plenaire gedeelte vonden er 4 verschillende workshops en een panelgesprel plaats (meer lezen? Klik hier).
Op de hoogte blijven van bijeenkomsten van de Kenniskring PSA? Meldt je aan voor de nieuwsbrief!
Naast de Kenniskring PSA organiseert Missie Mentaal ook bijeenkomsten over mentale gezondheid. Kijk op Home | Missie Mentaal voor meer informatie.