Kenniskring ‘Werkende ouders met jonge kinderen’

Bent u werkgever, werknemer, onderzoeker, arbo-professional of beleidsmaker en wilt u meer weten over het thema ‘Werkende ouders met jonge kinderen’? Wilt u in contact komen met andere professionals over dit thema en voorbeelden en ervaringen uitwisselen? Of wilt u informatie over recent onderzoek op dit terrein?

Kom dan naar de bijeenkomst van de Kenniskring Psychosociale Arbeidsbelasting, georganiseerd door TNO en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). De Kenniskring vindt plaats op dinsdag 21 mei 2024 van 13.00u tot 17.30u bij Tolhuistuin in Amsterdam (IJpromenade 2, 1031 KT, Amsterdam).

kenniskring

Psychosociale arbeidsklachten, zoals werkstress en burn-outklachten, vormen een grote maatschappelijke uitdaging. Het doel van de Kenniskring is het oprichten van een (vrijblijvend) kennisnetwerk van partijen uit de praktijk en de wetenschap op het gebied van psychosociale arbeidsbelasting. De Kenniskring staat open voor alle geïnteresseerde werkgevers, werknemers, onderzoekers, arbo-professionals of beleidsmakers die meer willen weten over dit thema. De Kenniskring biedt een gelegenheid om op een laagdrempelige wijze kennis, tools, goede voorbeelden en ervaringen uit te wisselen zodat psychosociale arbeidsbelasting preventief én bij de bron wordt aangepakt.

Programma 21 mei

Meldt u nu aan voor de bijeenkomst van de Kenniskring. Het thema ‘Werkende ouders met jonge kinderen’ staat centraal tijdens deze bijeenkomst.

  • 13:00 – 13:00 Inloop met koffie en thee
  • 13:30 – 14:15 Welkom en plenaire presentatie
    Er zal een plenaire presentatie worden gegeven door de onderzoekers van Samenspraak. Samenspraak is een samenwerking tussen Afdeling Buitengewone Zaken, Diversion en Multitude in opdracht van SZW. Zij presenteren over de uitkomsten van een onderzoek naar gendergelijkheid onder andere in werk- en zorgverdeling.
  • 14:15 – 15:15 Workshops

U kunt deelnemen aan één van de volgende workshops.

  1. Stichting werkende ouders en het ministerie van SZW: Als jonge of aanstaand ouder komt er veel op je af. Als werkgever komt er ook heel wat om de hoek kijken. Hoe voer je samen hierover een gesprek? Wat heeft de jonge ouder nodig om werk, gezin en zorg te combineren? Hoe kan je als werkgever bijdragen? Wat kan je als werkgever doen om ziekteverzuim, uitval of burn-out te voorkomen bij deze groep? Hierover gaan we in gesprek. Ons uiteindelijke doel is om een toolbox te maken voor werkgevers en werknemers over gezond en veilig werken en ouderschap.
  2. Womeninc: In Nederland is er nog altijd sprake van een ongelijke werk- zorgverdeling tussen mannen en vrouwen. Of het nu gaat om zorg voor kinderen, mantelzorg, of het huishouden: vrouwen besteden nog steeds 1,5 keer meer tijd aan onbetaalde zorgtaken dan mannen. Waarom is dit een probleem? En wat kunnen overheid, werkgevers en mannen en vrouwen zelf doen om gelijke toegang te creëren tot het combineren van betaald werk en onbetaalde zorgtaken? In deze sessie gaan we met elkaar in gesprek over de systemische oplossingen die er nodig zijn voor een meer gelijke werk- zorgverdeling, en hoe we daar komen. 
  3. Your world: Jouw wereld, jouw zorg, lekker in je vel zitten ondanks je drukke leven en de zorg van je kind! Tijdens de workshop vertelt Erno Herder over het vitaliteitsprogramma van Your World dat hij verzorgt voor zorgorganisaties, zorgprofessionals en mantelzorgers. Het doel van de workshop is met elkaar te bespreken wat er nodig is om het vitaliteitsprogramma aan te passen voor werkende ouders met kinderen.
  4. TNO Childhealth: Hoe kan je als werkgever tegemoet komen aan de behoefte en wensen van vaders in het combineren van werk en zorg, omdat zij vaak nog een onderbelichte groep zijn. Wat zijn jouw ervaringen met de invoering en opname van partnerverlof in jouw organisatie, zodat het winst oplevert werknemers en jouw organisatie of bedrijf? En welke aanknopingspunten en randvoorwaarden voor verbetering zien je? Na deze interactieve workshop ga je naar huis met een aantal concrete handvatten om de uitvoering van het partnerverlof in jouw bedrijf te verbeteren.
  • 15:15 – 15:45 Pauze
  • 15:45 – 16:30 Panelgesprek
    Een panelgesprek waarin onderstaande deelnemers met elkaar en met het publiek in gesprek gaan over het thema ‘Werkende ouders met jonge kinderen’:
    • Marjet Winsemius: directeur Stichting voor werkende ouders & moeder
    • Tim Gouw: journalist & thuisblijfvader
    • Angela de Grauw -Beerens: partner M&A Transaction Services bij Deloitte & moeder
  • 16:30 – 16:45 Column & afsluiting
    Column door Tim Gouw en korte afsluiting van de bijeenkomst.
  • 16:45 – 17:30 Borrel

Praktische informatie

Aanmelden: meldt u uiterlijk vóór maandag 13 mei aan door een email te sturen naar kenniskringpsa@tno.nl. Geef hierbij s.v.p. uw contactgegevens en eventueel uw functie en organisatie aan.

Uitnodiging verspreiden: u kunt deze uitnodiging binnen uw netwerk verspreiden onder andere geïnteresseerden.

Kosten: deelname (inclusief borrel) is kosteloos.

Datum: dinsdag 21 mei van 13.00u tot 17.30u.

Locatie: Tolhuistuin, Adres: IJpromenade 2, 1031 KT Amsterdam

Capaciteit: de bijeenkomst is toegankelijk voor maximaal 100 deelnemers. Mocht de aanmeldcapaciteit worden overschreden, dan hanteren wij een reservelijst.

Foto’s en/of video: er worden op de dag zelf video en foto opnames gemaakt voor een beeldverslag. Dat beeldverslag komt op onze TNO website en wordt naar de deelnemers verstuurd. Mocht u niet herkenbaar in beeld willen meld dit ons tijdens de registratie aan de registratiebalie.

We hopen u te zien op 21 mei!