Publicaties, factsheets en links over psychosociale arbeidsbelasting
Hieronder vind je factsheets, een overzicht van rapporten en artikelen, tools en overige publicaties van TNO op het gebied van psychosociale arbeidsbelasting. Ook vind je hieronder enkele links naar praktische websites.
Onderstaande factsheets bevatten cijfers over verschillende aspecten van psychosociale arbeidsbelasting. Deze komen onder andere voort uit het onderzoek van TNO naar de arbeidsomstandigheden in Nederland (zie ook TNO Monitor Arbeid).
Jaarlijks brengt TNO een factsheet uit met daarin een overzicht van de belangrijkste cijfers over werkstress.
Jaarlijks brengt TNO een factsheet uit met daarin een overzicht van de belangrijkste cijfers over werkstress.
De belangrijkste cijfers over interne ongewenste omgangsvormen in een overzicht.
Uit recent onderzoek van TNO blijkt dat het ontwikkelen van burn-outklachten voornamelijk samen lijkt te hangen met de opeenstapeling of combinatie van verschillende factoren.
Deze verschillende factoren hangen samen met het werk, de persoon en de maatschappij. Ze worden in deze infographic benoemd en verder uitgelicht.
Het aantal werknemers met veel burn-outklachten laat al een aantal jaren een gestage stijging zien. Dit rapport doet verslag van een verdiepend onderzoek wat vooral antwoord heeft geprobeerd te geven op de vraag wat de oorzaak is van de stijging in burn-outklachten onder Nederlandse werknemers.
Dit rapport is een van de eindproducten van het project Werkdruk, waarin TNO werd gevraagd om – in nauwe samenspraak met sociale partners – te komen tot een lijst met determinanten van werkdruk.
In deze whitepaper beschrijft TNO hoe zij werkstress vanuit diverse invalshoeken bekijken en wat de visie van TNO is op het voorkomen van werkstress.
Deze Handreiking richt zich op het combineren van mantelzorg en werk.
Het combineren van werk en het verlenen van zorg aan een naaste kan als
belastend en intensief ervaren worden.
Deze Handreiking Rouw en Werk is bedoeld voor rouwende werknemers en hun leidinggevenden. Het geeft handvatten voor het omgaan met rouw op het werk.
Werkgever en werknemer zijn samen verantwoordelijk voor de aanpak van werkdrukproblemen. De oorzaken kunnen zowel liggen in het werk als in de privésituatie. Hebben meerdere werknemers last van werkdruk, dan moeten werkgever en werknemers zeker samen actie ondernemen. De Werkdruk Wegwijzer helpt om snel de beste acties te kiezen en in gang te zetten.
Ongewenst gedrag kan in elke professionele werkomgeving voorkomen. Het gaat hierbij om situaties in de omgang tussen personen in de werkomgeving die als ongewenst worden beschouwd. Hieronder vallen pesten, discriminatie en seksuele intimidatie.
Deze Wegwijzer Ongewenst Gedrag bevat de wegwijzers over Pesten, Discriminatie en Seksuele intimidatie.
Deze Wegwijzer Vertrouwenspersoon Ongewenste Omgangsvormen is bedoeld voor werknemers, vertrouwenspersonen en werkgevers. Ben je werknemer? Dan kun je de Wegwijzer gebruiken als je een vertrouwenspersoon nodig hebt. Ben je vertrouwenspersoon of wil je vertrouwenspersoon worden? Dan geeft de Wegwijzer informatie over onder andere de rol van de vertrouwenspersoon, opleiding en randvoorwaarden. Wil je als werkgever een vertrouwenspersoon aanstellen? Dan geeft de Wegwijzer informatie over hoe je dit kunt aanpakken.
De Wegwijzer Seksuele Intimidatie op het werk is erop gericht het slachtoffer, de omstanders en de leidinggevende/HR-medewerker te helpen bij het (h)erkennen van seksuele intimidatie en hun handvatten te geven om seksuele intimidatie op het werk aan te pakken. Seksueel ongewenst gedrag kan plaatsvinden tussen collega’s of door leidinggevenden. Dit noemen we ‘intern’, omdat het binnen de organisatie gebeurt. Er kan ook sprake zijn van ‘externe’ seksuele intimidatie, waarbij klanten, cursisten, gasten, cliënten of patiënten zich hieraan schuldig maken. Deze wegwijzer richt zich op interne seksuele intimidatie.
De Wegwijzer Pesten is erop gericht de gepeste, de omstander en de leidinggevende/HR-medewerker te helpen bij het (h)erkennen van pestgedrag en hen handvatten te geven om pesten aan te pakken.
De Wegwijzer Discriminatie op het werk is erop gericht de gediscrimineerde, de omstanders en de leidinggevende/HR-medewerker te helpen bij het (h)erkennen van discriminatie en hun handvatten te geven om discriminatie aan te pakken. De Wegwijzer richt zich op discriminatie op het werk. En dus niet op discriminatie op de arbeidsmarkt (zoals discriminatie tijdens sollicitaties) en positieve discriminatie (voorkeursbeleid).
In 2018 is TNO gestart met de ontwikkeling van PICO, de implementatie ervan binnen verschillende pilotorganisaties en het onderzoek naar de effectiviteit. Helaas maakte de COVID-19 pandemie de implementatie van de interventie bij de pilotorganisaties, en hiermee het wetenschappelijk onderzoek, onmogelijk. De pilot is daarom meerdere malen uitgesteld. Bij gebrek aan perspectief voor herstart is begin 2021 besloten de pilot (en daarmee het onderzoek) vroegtijdig af te ronden.
Deze rapportage bevat een beschrijving van de PICO interventie, het onderzoeksdesign, de ervaringen die zijn opgedaan bij de pilot met PICO en conclusies en aanbevelingen die we op basis daarvan kunnen doen.
Het doel van de Preventie Leidraad is om structurele oplossingen te vinden voor concrete problemen in het werk, zodat de uitval van medewerkers als gevolg van stressklachten kan worden voorkomen. De Preventie Leidraad bestaat uit een gespreksprotocol voor een gesprek tussen een leidinggevende en een medewerker en richtlijnen voor het vinden van preventieve maatregelen.
Bekijk de arbeidssituatie in Nederland door de ogen van werknemers in de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden benchmarktool. Met deze tool kunt u zelf de cijfers en trends verkennen en vergelijken naar geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, bedrijfstak en beroepsgroep. Kies een onderwerp in het menu en bekijk de cijfers.
Burn-outklachten onder werknemers laten, na de kredietcrisis, in Nederland een gestage en forse stijging zien – van 14,4 procent in 2014 tot 17,3 procent in 2018. Hoe is die stijging te verklaren?
Werkdruk is een complex begrip. Vaak wordt gedacht dat werkdruk alleen kan worden opgelost door extra personeel aan te nemen. Er zijn echter verschillende factoren van invloed op werkdruk.
Het werkdrukkompas geeft inzicht in deze factoren, tips en mogelijke oplossingen. Met de kant-en-klare presentatie kun jij het gesprek aangaan met het management.